"જનરલ નોલેજ તો એક સાગર છે,તેની એક બુંદ પીવાથી પણ જ્ઞાનની તરસ છીપી જાય"

Saturday, September 08, 2012

GENEREL KNOWLEDGE-OBJECTIVE QUESTION

GENEREL KNOWLEDGE-WORLD 
1. When was the first air-conditioned train introduced in India?
(a) 1936
(b) 1946
(c) 1969
(d) 1975
Ans. (a)
2. The first indigenously built missile boat is named as
(a) INS Mani
(b) INS Shilpi
(c) INS Vibhuti
(d) INS Vikrant
Ans. (c)
3. Next to Hindi, the language spoken by the largest number of people in the Indian sub-continent is
(a) Tamil
(b) Bengali
(c) Telugu
(d) Urdu
Ans. (b)
4. The first person to conduct heart transplantation in India
(a) Dr. P, K. K. Ayyangar
(b) Dr. R. Valiathan
(c) Dr. Venugopal
(d) Dr. R. Kesavan Nair
Ans. (c)
5. Who among the following was the first Chief of the Air staff?
(a) Sir Ronald Lvelaw Chapman
(b) H. Moolgavkar
(c) Sir Thomas Elmhurst
(d) Sir Gerald Gibbs
Ans. (c)
6. The rainiest place in India is
(a) Shimla
(b) Trivandrum
(c) Panchgani
(d) Siliguri
(e) Mawsynram
Ans. (e)
7. India’s first successful surface-to-surface missile is
(a) Agni
(b) Prithvi
(c) Akash
(d) Vayu
Ans. (c)
8. India’s first Gas Cracker Plant is at
(a) Hasan
(b) Hajira
(c) Pune
(d) Nagathane
Ans. (b)
9. Which of the following is the name of the first indigenously developed Indian Super Computer?
(a) Gati
(b) Dharam
(c) Shakti
(d) Param
Ans. (d)
10. The biggest port in India is
(a) Cochin
(b) Calcutta
(c) Bombay
(d) Vishakhapatnam
Ans. (d)
11. Who among the following was the first woman minister of a state?
(a) Vijayalaxmi Pandit
(b) Sarojini Naidu
(c) Rajkumari Amrit Kaur
(d) Indira Gandhi
Ans. (a)
12. Which of the following is the first Indian to go in space?
(a) Ramanujan
(b) Tenzing Norgay
(c) Dr. Homi Jahangir
(d) Rakesh Sharma
Ans. (d)
13. The biggest church in India is located at
(a) Delhi
(b) Madras
(c) Bombay
(d) Goa
Ans. (d)
14. India’s biggest nuclear research reactor is
(a) Apsara
(b) Cirus
(c) Dhruva
(d) Pumima
Ans. (c)
15. Who started the first newspaper in India?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Sir Syed Ahmed Khan
(c) Rabindranath Tagore
(d) James A. Hickory
Ans. (d)
16. India’s oldest planetarium is located at
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Patna
(d) Ahmedabad
Ans. (b)
17. The deepest port of the country is
(a) Madras
(b) Kandla
(c) Bombay
(d) Vishakhapatnam
Ans. (d)
18. Who was the first Indian woman to swim across the English Channel?
(a) Shanta Rangaswami
(b) Arati Saha
(c) Santosh Yadav
(d) Kamaljit Sandhu
Ans. (b)
19. The birthday of which of the following leaders in India is observed as Children’s day?
(a) Smt. Indira Gandhi
(b) Mahatma Gandhi
(c) S. Radhakrishnan
(d) Jawaharlal Nehru
(e) Rajiv Gandhi
Ans. (c)
20. ‘Teacher’s Day’ is observed on which of the following dates?
(a) Nov 14
(b) Jan 30
(c) Sep 5
(d) Oct 2
Ans. (c)
21. The World Environment Day is celebrated on
(a) June 5
(b) April 7
(c) August 6
(d) June J 6
Ans. (a)
22. National Maritime Day falls on
(a) April 5
(b) June 5
(c) September 5
(d) October 5
Ans. (a)
23. Death anniversary day of Sri Rajiv Gandhi is observed as the
(a) Peace and Love Day
(b) Secularism Day
(c) Anti -Terrorism Day
(d) National Integration Day
Ans. (c)
24. ‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) West Bengal
(d) Rajasthan
(e) None of these
Ans. (d)
25 Kathakali is a folk dance prevalent in which state?
(a) Orissa
(b) Manipur
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh
Ans. (d)
26. Mohini Attam dance form developed originally in which of the following states?
(a) Karnataka
(b) Orissa
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
(e) Kerala
Ans. (e)
27. The national song of India was composed by
(a) Iqbal
(b) Rabindranath Tagore
(c) Jai Shankar Prasad
(d) Bankim Chandra Chatterjee
Ans. (d)
28. ‘Natya – Shastra’ the main source of India classical dances was written by
(a) Bharat Muni
(b) Tandu Muni
(c) Narad Muni
(d) Abhinav Gupt
Ans. (a)
29. The ratio of width of our National flag to its length is
(a) 2: 4
(b) 3: 4
(c) 2: 3
(d) 3: 5
Ans. (c)
30. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
(a) Hyderabad
(b) Jaipur
(c) Lucknow
(d) Mysore
Ans. (c)
31. People from which state celebrate their harvest festival around Makar Sakranti?
(a) Kerala
(b) Punjab
(c) Karnataka
(4) Tamil Nadu
(e) Andhra Pradesh
Ans. (c)
32. The dance encouraged and performed from the temple of Tanjore was
(a) Bharatnatyam
(b) Kathakali
(c) Odissi
(d) Mohiniattam
(e) Kathak
Ans. (a)
33. Which of the following Akademis is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?
(a) Lalit Kala Akademi
(b) Sahitya Akademi
(c) National School of Drama
(d) Sangeet Akademi
Ans. (d)
34. Match the following:
Folk Song Places
A. Heer Song 1. Bengal
B. Bhatiyali Song 2. Punjab
C. Garba Dance 3. U.P
D. Ras Dance 4. Gujarat
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) l 3 2 4
(c) 2 l 4 3
(d) 2 3 4 1
Ans. (c)
35. The headquarters of the Sahitya Akademi is at
(a) Bombay
(b) Madras
(c) New Delhi
(d) Calcutta
Ans. (c)
36. Goodiyattam is a
(a) dress prepared in Goa
(b) traditional dance of Kerala
(c) festival of Andhra Pradesh
(d) None of these
Ans. (b)
37. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
(a) Hinduism
(b) Islam
(c) Jainism
(d) Buddhism
Ans. (d)
38. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity?
(a) Ram
(b) Shiva
(c) Vishnu
(d) Jagannath
Ans. (d)
39. Mohini Attam dance form developed originally in which of the following states?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Orissa
(d) Karnataka
(e) Andhra Pradesh
Ans. (b)
40. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?
(a) Garba
(b) Bhangra
(c) Nautanki
(d) Kathakali
(e) None of these
Ans. (a)
41. Rabindra Nath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?
(a) Only the first stanza
(b) First & second stanza
(c) First and fourth stanza
(d) The whole song
Ans. (a)
42. In which of the following festivals are boat races a special feature?
(a) Pongal
(b) Ranali Bihu
(c) Onam
(d) Navratri
Ans. (c)
43. The book of the Parsis is
(a) Torah
(b) Bible
(c) Gita
(d) Zend Avesta
Ans. (d)
44, India’s national animal and bird respectively are
(a) Deer and Parrot
(b) Lion and Cuckoo
(c) Elephant and Eagle
(d) Tiger and Peacock
Ans. (d)
45. World’s longest snake reticulated python is found in India in
(a) Lakshadweep
(b) Nagaland
(c) Mizoram
(d) Nicobar
Ans. (b)
44. India celebrates February 28 every year as ‘National Science Day’ because on this day
(a) in 1928 CV. Raman discovered what was later called the ‘Raman Effect’.
(b) first Indian Space craft was launched.
(c) Vikram Sarabhai was born.
(d) Nehru laid the foundation of science laboratories all over India
Ans. (a)
45. 26th January is India’s
(a) Independence Day
(b) Republic Day
(c) Revolution Day
(d) Parliament Day
Ans. (b)
46. 20th August is celebrated as
(a) No Tobacco Day
(b) Earth Day
(c) Sadbhavana Divas
(d) None of these
Ans. (c)
Post a Comment